SAHİH-İ BUHARİ

Bablar - Konular - Numaralar

KİTABU’L-MEZALİM

<< 1092 >>

DEVAM: 13. HAKSIZ YERE BİR ARSAYA EL KOYAN KİŞİNİN GÜNAHI

 

حدثنا مسلم بن إبراهيم: حدثنا عبد الله بن المبارك: حدثنا موسى ابن عقبة، عن سالم، عن أبيه رضي الله عنه قال: قال النبي صلى الله عليه وسلم: (من أخذ من الأرض شيئا بغير حقه، خسف به يوم القيامة إلى سبع أرضين).

قال الفربري: قال أبو جعفر بن أبي حاتم: قال أبو عبد الله: هذا الحديث ليس بخراسان في كتاب ابن المبارك، أملاه عليهم بالبصرة.

 

[-2454-] Salim kanalıyla babasından r.a. rivayet edilmiştir: Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem: "Her kim haksız yere bir tarlaya el koyarsa kıyamet günü yedi kat yerin altına geçirilir" buyurmuştur.

 

Firebri şöyle der: Ebu Ca'fer İbn Ebu Hatim Ebu Abdullah'ın şöyle dediğini nakletmiştir: "Bu hadis Horasan'da İbnü'l-Mübarek'in hadis defterlerinde mevcut değildir. Onlara Basra'da yazdırılmıştır."

 

Tekrar: 3196

 

AÇIKLAMA:     Buhari, konu başlığını "Haksız yere bir tarlaya el koyan kişinin günahı" koyarak tarlanın gasp edilmesinin mümkün olduğuna işaret ediyor gibidir. Bununla birlikte bunun mümkün olmadığı görüşünde olan fakihler de vardır.

 

Müslim'in de bu yoldan şu rivayeti vardır: Erva binti Üveys, Said İbn Zeyd'in toprağının bir kısmını elinden zorla aldığını iddia ederek onu Mervan İbn Hakem'e şikayet etmişti. Muhammed İbn Zeyd kanalıyla şöyle rivayet edilmiştir: Bunun üzerine Said "Allahım! Bu kadın yalan söylüyorsa onu kör et ve evini ona kabir kıl" diye beddua etti.

 

Ala ve Ebu Bekir rivayetlerinde ise buna şu eklenmiştir: Bir süre sonra sel geldi ve tarlasına sınır yaptığı ağaçları sürükledi. Bunun üzerine onun hakkının Said'in hakkından ayrı olduğu ortaya çıktı. Said Mervan'a gelerek bir grup kişiyle birlikte onun evine gittiler. Ona baktılar. Kör olup evinin kuyusuna düşerek öldüğü söylendi.

 

Bu hadisten maksat şudur: Sözü edilen zulüm, günah gibi onun boynuna bağlanır. Nitekim Allah Teala, "Her insan'ın amelini boynuna bağladık"[İsra, 13] buyurmuştur.